Proč?! Buď je to nějaké nekalé kouzlo, nebo prostě místní jídlo chutná nejlépe tam, kde ho vynalezli. Tak víte co? Vychutnávejte si národní speciality z rukou domácích jako třešničku na cestovatelském dortu a společně s námi si naplánujte, co kde příště ochutnáte. Vítejte v našem cestovatelsko-gurmánském menu.

Paprika - vášnivá královna maďarské kuchyně

Vášniví obyvatelé, vášnivá kořeněná kuchyně. Všudypřítomná je paprika, královna maďarského kulinářství. Vyniká třeba v halaszle, polévce z několika druhů ryb. Místní guláš je spíš gulášová polévka a máte-li hlad na něco sytějšího, objednejte si perkelt s hovězím nebo segedínský guláš.

Čím prostě musíte rozmazlit chuťové buňky, jsou pagáče. Překvapivá změna oproti českému pečivu. Slané, křehké.

Langoše jsou v této zemi doma, ať už si je vychutnáte na slano či sladko. To jsme se dostali k sladkým dobrotám a trdelníku. Tady se mu ale říká strašidelně kürtőskalác a strašidelné jsou i jeho rozměry - zapomeňte na české trpaslíky, tady dostanete obra ve velikosti chlapského předloktí!

Jste-li na sladké, čeká vás povinná ochutnávka - somloi galuska - zákusek z různých druhů těst a krémů navrstvených na sobě, až to vypadá kapánek nevzhledně. Nenechte se tím odradit, chutná b-o-ž-s-k-y!

Zvláště na vánoční trhy předvádějí rok od roku kulinářské orgie

 

Rakousko -  Sachrův dortík, Mozartovy koule a Kaiserschmarrn.

Rakouská kuchyně Čecha nešokuje. Jako sousedé od sebe navzájem opisujeme kromě jiného i kulinářské recepty. Najde se ale pár pokrmů, které jinde nevaří.

Keiserschmarrn - jakýsi císařský trhanec z dob císařovny Sissi. Existuje několik pověstí k jeho vzniku, ale asi nejhezčí je ta, jak se císařovna s chotěm zastavili v Alpách u farmáře na oběd. Ten byl tak ztrápený trémou, že když chtěl udělat skvělou palačinku, naházel do pánve to nejlepší, co doma měl. Zlomyslná palačinka se ale připekla, tak ji nebohý farmář seškrábal z pánve a naservíroval vzácné návštěvě celou potrhanou. Císař byl ale tak nadšený, že zavedl pokrm na císařský dvůr a pojmenoval jej císařským trhancem - Keiserschmarrn.

Vídeňský vynález dort Sacher pečený dodnes dle zaručeně původní receptury si vychutnejte v autentických prostorách hotelu Sacher ve Vídni či Salcburku. V Salcburku jsou doma také Mozartovy koule. Ty k dostání v našich supermarketech se nedají srovnat s těmi prodávanými v Salzburku v modrostříbrném obalu s logem Paul Fürst - jsou větší, občas šišaté kvůli ruční výrobě, ale jsou tak delikátní, že se to nedá slovy popsat. Bohužel, u většiny lidí způsobují doživotní závislost. Ale varovali jsme vás…

Kulinářský kvíz: pečou ho všude, ale kde chutná nejlíp? Řeč je o jablečném štrůdlu!

a) v Polsku

b) v Česku

c) v Rakousku

d) na Slovensku

e) v Německu

C je správně! V Rakousku je bezkonkurenčně nej. Teplý, se šlehačkou… neodoláte!

 

Máte pravdu. Poněkud idylický obrázek. A víte co se ti dva chystají baštit?

Kdo zkusí uvařit Sacher? Zde je návod:

Polsko - rozhodně ochutnejte pirohy

Pirohy, kalorická bomba plněná tvarohem, brambory, masem, houbami či zelím polité špekem a cibulkou. Dobrota k uzoufání! Pirohy sice servírují i v Rusku, ale věřte nám, ty nejlepší vaří v Polsku. Jsou machři i na sledě. Kyselé rybky, kyselé tak akorát. Polsko znamená také skvělý boršč. Jinak než jej znáte. Jedná se o několik dnů kvašenou červenou řepu, ze které se poté udělá horký vývar. V Krakově je specialitou na každém rohu precík zvaný obwarzanek. Polská kuchyně je ovlivněná ruskou a litevskou.

 Pirohy jsou plněné různě. Dle náplně jsou též nazývány. Nejčastější jsou ruské pirohy plněné tvarohem a brambory.

 

Slovensko - hafírovice, halušky, strapačky, lokše

Lokše neboli bramborové placky potřené povidlím a mákem nebo na slano třeba se zelím.

Všude v Tatrách vás hrdě počastují hafírovicou. Borůvkový likér slušné voltáže se podává teplý s borůvkami. Základem je rum a v něm minimálně měsíc louhované “čučoriedky”. Tohle vás zahřeje i po celodenní túře v dešti a fujavici!

I Slovensko se chlubí senzačními sýry z kravského či ovčího mléka. Kupte si od místního bači korbáčky, bryndzu, oštěpky a přivezete domů zdravý dárek, po kterém se zapráší.

 

Kdo by neznal halušky s bryndzou. Ale znáte taky strapačky? 

 

Itálie - zmrzka co jiného.

Tak tímto vás nepřekvapíme - tady prostě musíte ochutnat zmrzlinu, je nejlepší v celé Evropě. Pizza je zde tenoučká, káva fantastická a silná jako smrt, špagety s minimem ingrediencí, ale nejnej.

Francie - kde jinde ochutnat ústřice

Při pikniku koukat na Eiffelovku a popíjet u toho Bordeaux, na křupavé bagetě degustovat jedny z nejlepších sýrů světa… i tak může vypadat vaše dokonalé odpoledne v Paříži! Na Azurovém pobřeží si dejte na tržišti čerstvou ústřici. Prodavač ji rozlouskne, zakape citrónem. Za 1 euro. To jde ne? Francie je jedním z největších producentů ústřic. Přečtěte si co ochutnáváme ve Francii nejraději my. 

Francie je pro labužníky zdaleka nejzajímavější zemí. Několika hodinové kulinářské orgie při večeři bychom se měli naučit taky.

V Nice ve Francii musíte ochutnat cizrnovou placku soccu. Prodává se u okýnek na ulicích.

 Nizozemsko - herinka musíte a ne jednoho

Herinek je sleď v nálevu. Zní to tuctově, ale servírovaný s místní houskou, cibulí a kyselým okurkem je to nepochopitelná delikatesa. Herinek je za syrova marinovaný, vykuchaný. Nechá se mu jen pancreas a díky jeho enzymům dojde k neskutečnému zjemnění rybky. Poté naloženo do sudů a rozváženo po celé zemi. U nás prostě nejsou k dostání. Za touto dobrůtkou opravdu musíte hodně na západ.

Nejen ve Švédsku mají smažené masové koule - tady jsou rybí a chutnat vám budou s dipem. Šmakovat vám budou i vafle. Je to úplně jiná chuťová liga než ty prodávané u nás!

Sýroví labužníci tu povinně provedou degustaci goudy, eidamu plus exotiku s názvem Maasdam, Leyden, Leerdammer, Limburger, Maaslander.... Tvrdé sýry, jiného ražení než ty z Francie. Vydrží v lednici dlouho.

  

Herinka dostanete i s vlaječkou

 

Belgie - hranolkoví fanatici. NIkdy však neobjednávejte "frenchfries"

Zapomeňte na dietu. Belgičané jsou hranolkoví fanatici. Servírováno v obřích kornoutech s plejádou omáček. Tohle ale prosím mějte na paměti: nikdy, opravdu nikdy si v Belgii neporučte “frenchfries” - to je hotové faux pas mezinárodních rozměrů. Rázně by vás opravili, že tady se podávají belgické fries.

I Belgičané mají vafle. Na výběr z tisíce druhů, z hroudy cukrového a tučného těsta. Cukr ve vaflovači lehce zkaramelizuje, zatímco se dobrota opeče do zlatova. Ta vůně. A kalorická bomba nejostřejšího kalibru. A připočítejte na to jahody, šlehačku a čokoládu. Mňam!

Pralinkárny - taková romantika a takové zklamání. Těch vyhlášených už totiž moc není. Většinou jde o dovoz z jiných států. Ale nechutnají špatně. Při výběru nehleďte na cenu, když chcete kvalitu.

Londýn - anglická kuchyně = téma vtipů po celém světě

Ovšem! Srdnatá anglická snídaně v sestavě volské oko, fazolky v tomatě, slanina, buřt a k tomu černý čaj s mlékem je sice výživový prohřešek, ale tady si ho dopřejte.

Proslulé fish and chips se dá ochutnat i v českých hipsterských fastfoodech, ale to pravé smaží prostě v Anglii. Hotovo.

 

Ano ano. Takhle má přesně vypadat anglická snídaně. Sbíhají se vám také sliny? Mě teda jo. Určitě si ji také doma někdy děláte, že ano? 

Německo - pečené koleno, sekaná, perník, guláš. Porovnejte s tou naší kuchyní.

Asi nejpodobnější kuchyně té naší. Ti Němci to prostě umí! Zkuste otestovat a porovnejte, kde vám chutná víc - norimberský perník versus pardubický? Bramboráky, guláš, pečené koleno, sekaná, řízek... bude váš favorit německá verze nebo česká? A na závěr norimberskou variantu hotdogu či hamburgeru – tři párečky servírované v housce.

Řízky v alobalu si nechejte na cestu do Beskyd.

Všude vaří dobroty a když už jedete za poznáním, stravujte se jako místní. “Jedlé dárky” jsou také tím nejlepším suvenýrem pro sebe, přátele i rodinu - s chutí se sní a nechytají prach ve vitríně jako trvanlivé dárky z porcelánu.

Starosti nechte doma, pojeďte s námi s třídou na výlet!

Nevíte si rady? Volejte kdykoliv.

+420 777 197 768

+420 770 655 035

Jak uhradit zájezd

hotově nebo na poště

Bankovním převodem

Jak objednat

Rezervačním formulářem

Emailem: info@ck-zajezd.cz

Náš příběh

Počínaje au-pair v Anglii přes cestování Amerikou při vysokoškolských studiích až po křižování Evropy s našimi syny. Její historii, kulturu, přírodu, zvyky i gastronomii máme s manželem nejraději. Proto cestujeme křížem krážem Evropou. A odhalujeme dětem a studentům tajemství a místa, kde jsme téměř prošoupali podrážky. S kolegy průvodci naladěnými na podobnou notu. V pohodlí a bezpečí dnešní doby.

číst dál

Kontakt

+420 777 197 768

info@ck-zajezd.cz

Cestovatelský žurnál. Pohladí. Navnadí. Inspiruje.

Příležitostné cestovatelské střípky pro zpestření všedních dnů.

Sledujte nás na sociálních sítích: