Památník Osvětim je stále vyprodaný? Školní zájezd ohrožen? Nezoufejte, i jinde žáci a studenti působivou, autentickou formou poznají 2. světovou válku.

Nabízíme poctivé alternativy s válečnou tematikou. V těchto muzeích děti nasají informace o nacismu, válečných hrůzách a lidském utrpení jednotlivců. Dušička se v nich pohne a dějepis přestane být jen mrtvým nezáživným listem z učebnice. Vydejte se na cestu, zklamaní neodejdete. Ručíme za to.

Polsko, smutné prvenství v počtu koncentračních táborů

Gdaňské Muzeum druhé světové války

interaktivním způsobem ukazuje válečný prožitek z perspektivy Poláků a ostatních zemí střední/východní Evropy, tedy i nás Čechů. Poví vám příběhy jednotlivých národů a přiblíží každodenní válečný život vojáků i nevojáků. Pro děti je tu speciální výstava Cesty v čase. Každého zaujme replika ulice před válkou a po válce. Úterky jsou zde zdarma pro veškeré návštěvníky.

http://muzeum1939.pl/

Krakovské Muzeum letectví

patří k největším leteckým muzeím ve střední Evropě. Nabízí od r. 1964 přes 200 exponátů historie letectví od vrtulníků po větroně v hangárech i venku. A taky letové simulátory, takže nuda vyloučena. Milovníky válečného letectví potěší téměř kompletní sbírka MIG-21. A úterky jsou vstupy zdarma.

http://www.muzeumlotnictwa.pl/ 

Varšavské Muzeum polského vojska

založené už roku 1920 sbírá (i prostřednictvím darů) a vystavuje vojenské exponáty. Je jich přes čtvrt milionu! Od rytířského brnění až po 2. světovou válku. Meče, střelné zbraně, uniformy, vojenské nádobí… a také tanky nebo letadla. 

http://www.muzeumwp.pl/

Maďarsko. Země, co zakusila nacismus i komunismus

Dům teroru v Budapešti přitáhne vaši pozornost už vizuální úpravou budovy. Desítky let nacistického a komunistického teroru v Maďarsku v jednom domě. Výjimečný pohled na historii okupace a obsazení nacisty i později komunistickým SSSR. Odposlechy tajných služeb, propaganda… vše zabaleno do netradičního pojetí díky multimediálním prvkům a světelným efektům. Odhalte s dětmi zločin obou diktatur. A vtáhněte je do následné diskuze...

http://www.terrorhaza.hu/hu

Muzeum vojenské historie v Budapešti zaujme především děti. Jsou pro ně nachystány řemeslné chvilky, interaktivní prohlídky připravené profesionálními historiky. Muzeum je natěšeno na všechny věkové kategorie dětí a přizpůsobuje jim program i pedagogické pomůcky.

http://www.militaria.hu/

Kecelské vojenské muzeum a technologický park ohromí rozsahem.

Ze 4 samostatných výstav děti asi nejvíc zaujme modelový dům s miniaturami stovek bojových zařízení. Nejvýznamnější částí je venkovní výstava a sochařský park kolem expozice, kde uvidíte zrekonstruovaná bojová zařízení reálně používaná maďarskými ozbrojenými silami.

http://pintermuvek.hu/hadtechnikai-park/

Rakousko - metropole mluví za vše

Vídeňské Muzeum vojenské historie

je zajímavé už i sympatický heslem “Kriege gehören ins Museum” - Války patří do muzea. Vzniklo už v 50. letech 19. století. Tematický rozsah vojenských výstav je ohromující - od třicetileté války přes vojenské počiny Marie Terezie, 1. světovou válku až po nacistickou diktaturu. Období 2. světové války je zde zpracované fantasticky, ani nejnáročnější návštěvník neodejde zklamaný. Děti do 19 let mají vstupné zcela zdarma.

https://www.hgm.at/

Německo, velká země s velkým morálním dluhem

Vojenské historické muzeum v Drážďanech

patří k nejvýznamnějším muzeím tohoto typu v Evropě. Přes 10 tisíc exponátů vypráví vojenskou historii od 14. století po dnešek. Kromě stálé výstavy proběhne od 27. dubna až do 30. října 2018 výstava “Mužská válka - ženský mír? Násilí a pohlaví”. Slibuje hravou formou odpovědět na otázku, zda a jak souvisí sklon k násilí s pohlavím. Přes tisíc exponátů nabídne překvapivé perspektivy k tématu “násilí a pohlaví”.

Děti do 18 let mají vstup zdarma, ale pozor, středy jsou v muzeu zavíracím dnem.

https://www.mhmbw.de/

Německo-ruské muzeum v Berlíně

otevřelo brány “až” roku 1995 (rok po definitivním odchodu ruských jednotek). Jak už název muzea napovídá, najdete zde také exponáty týkající se působení ruských vojáků ve východním Berlíně. Sbírky jsou velmi rozsáhlé, neboť do nich přispívají i dárci z řad pamětníků. Stálou stěžejní výstavou je Německo a Sovětská unie za druhé světové války 1941 - 1945. Zprostředkovává detailně chronologický průběh války. Vstupné je zdarma.

http://www.museum-karlshorst.de/index.php?id=1&L=1

Francouzská Normandie, drsný kraj s drsným příběhem

Vylodění spojenců na Pointe du Hoc

výběžek mezi pláží Omaha a Utah, dějiště invaze spojenců v Normandii 6. 6. 1944. Místo, kde 225 amerických vojáků hrdinně nasadilo život, vyšplhalo za ranního rozbřesku na 30metrový útes. Pokusili se tu zneškodnit německé dělostřelectvo ostřelující okolní pláže a ohrožující úspěch vylodění spojenců… Zbytek silného příběhu už se dozví studenti v místním muzeu a tentokrát budou při výkladu určitě dávat pozor. Od roku 1979 je Pointe du Hoc pod správou USA. Dodnes je scenerie taková, jaká byla ve chvíli spojeneckého vylodění - včetně kráterů po bombardování. Můžete tu navštívit kromě muzea také památník věnovaný americkým Rangers a bunkry.

Starosti nechte doma, pojeďte s námi s třídou na výlet!

Nevíte si rady? Volejte kdykoliv.

+420 777 197 768

+420 770 655 035

Jak objednat

Rezervačním formulářem

Emailem: info@ck-zajezd.cz

Náš příběh

Počínaje au-pair v Anglii přes cestování Amerikou při vysokoškolských studiích až po křižování Evropy s našimi syny. Její historii, kulturu, přírodu, zvyky i gastronomii máme s manželem nejraději. Proto cestujeme křížem krážem Evropou. A odhalujeme dětem a studentům tajemství a místa, kde jsme téměř prošoupali podrážky. S kolegy průvodci naladěnými na podobnou notu. V pohodlí a bezpečí dnešní doby.

Kontakt

+420 777 197 768

info@ck-zajezd.cz

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Cestovatelský žurnál. Pohladí. Navnadí. Inspiruje.

Sledujte nás na sociálních sítích: