Kam cestujete nejčastěji, když se řekne Maďarsko ? Do Budapešti přece!

Kam cestujete nejčastěji, když se řekne Maďarsko ? Do Budapešti přece! Ale proč její návštěvu neopepřit něčím novým? Přichystali jsme pro vás k probádání 3 zapomenutá místa, která jsou od Budapešti, co by kamenem dohodil. Nechte se tedy pohltit středověkem, pošimrejte hrdou pýchu státnosti a vrhněte se do nespoutané vášně umění.

1. Esztergom (Ostřihom), kolébka maďarské státnosti

Až do 13. století hlavní město Uherského království dodnes dme hruď pýchou každého Maďara. I přes ztrátu puncu nejdůležitějšího města si dodnes udrželo status náboženského a kulturního centra Maďarska.

Vzhůru do oblak

Dokud máte v těle ještě hodně energie určitě si rozprouděte krev výšlapem na 80ti metrovou baziliku (Esztergomi bazilika), největší chrám Maďarska a třetí největší kostel Evropy. Dosahuje úctyhodných rozměrů – 118 m do délky, 49 m do šířky, výška kopule 71,5 m s průměrem 33,5 m, stojící na 8 podpěrných sloupech vysokých 57 m se stěnami s tloušťkou 17). Prostě kolosální krasavice posvěcená korunovací krále Štěpána I. Překonáte-li dech beroucí točité schody, můžete obdivovat uličky Ostřihomi, Dunaj a dokonce i slovenské Štůrovo.

Z kopule baziliky dohlédnete až daleko na Slovensko

Město kostelů a historie

Vyrážíte-li za klidem a rozjímáním, neopomeňte navštívit farní kostel sv. Petra a Pavla či sv. Anny. A pokud jste milovníkem umění, uvítá vás františkánský kostel s bohatou barokní výzdobou. Umělecky založené cestovatele uchvátí jistojistě Křesťanské muzeum, ráj malířských a sochařských děl, gotických oltářů, gobelínů či vzácného porcelánu. Knihomolové a vzdělanci ocení arcibiskupskou knihovnu, ve které je uloženo na 250 000 knih a kodexů a řadí se tak mezi nejbohatší knihovnu v Maďarsku.

Architektonická hra

Baroko, rokoko i prvky klasicismu. To jsou ulice Ostřihomi. Architektonická hra stylů zasazená do bujaré přírody slibuje bohatou historii, zážitky i odpočinek.

Vadaš do vody padáš

Že jste přesycení historií, kulturou a podrážku už máte ošoupané? Potom smočte svá těla v Dunaji nebo na koupališti ve Vadaši. 7 venkovních a 2 kryté bazény včetně umělého vlnobití, tobogánů a masážních trysek vás dokonale schladí.

Gurmánský červenec a říjen

A pokud jste spíše milovníci gurmánských zážitků, zajeďte si sem v říjnu či červenci. Každoročně se totiž v Ostřihomi pořádá jarmark Šimona a Judy (říjen) a pivní festival (červenec). Obě akce trvají tři dny. Lákavá je také ochutnávka místního vína v mnoha vinárnách a sklípcích.

Ostřihomská bazilika

2. Stoličný Vyšehrad (Visegrad)

Lákají vás útulná města než přeplněné třídy metropolí? Renesanční palác, zrekonstruovaná středověká tvrz, vlivná Visegrádská čtyřka uprostřed přírody. Vydejte se do Visegrádu! Města, jehož počátky spadají do 4. století a které se ve 14. stolení pasovalo na druhé hlavní město a významné diplomatické centrum.

Oblékněte se do středověku

Prožijte středověk na vlastní kůži! Projděte středověkým hradem, kde se dodnes v kuchyni vaří a na zahrádce pěstuje ovoce. Ochutnejte!

Zlé časy pro Visegrád

16. století nebylo pro Visegrád dobrou dobou. Přestalo být hlavním městem a po dobití Turky se téměř vylidnil. Dnes žije ve Visegradu pouhých 3 000 obyvatel.

Visegrádská čtyřka

Historie se ráda opakuje. Když se v roce 1335 sešli uherský král Karel Robert, český král Jan Lucemburský a polský král Kazimír, aby stvrdili vzájemnou spolupráci a dohodli se na posílení vlivu jednotlivých států netušili, že o více než 600 let později se historie zopakuje. V roce 1991 napodobili jejich kroky maďarský, polský a československý president a dali tak vzniknout visegrádské trojce, ze které se po rozdělení Československa stala čtyřka.

Kuchyně je dnes funkční a slouží archeologům ke zkoumání středověkých způsobů přípravy jídel

Připomínka významných událostí Vyšehradu

Ve Vyšehradě jsou dva hrady. Ten, který vidíte na obrázku byl nedávno rekonstruován dle dlouho skrytých archeologických nálezů.

Jak jinak s čarodějnicemi, že? 

3. Szentendre

Bohémové, umělci, zaplesejte! Mekka maďarského umění a umělců jako Margit Kovácsové, Barcsay Jeno, Jánose Kmetty či Károly Ferenczy, co by kamenem od Budapešti dohodil. Ztraťte se v kouzelných zákoutích umělecké osady nebo vyhledejte mírumilovnost svatostánků. Od katolických přes protestantské až po ty ortodoxní. Vrhněte se do umění vína nebo se pomodlete přímo v židovské modlitebně.

Radost pod širým nebem

Netradiční Muzeum pod širým nebem pořádá v sezóně pro své návštěvníky festivaly. Umělci a řemeslníci tu předvádějí svou práci v určitých nepravidelných dnech od konce března do začátku listopadu, především však o prázdninách v neděli.

Malebné uličky plné rukodělných dílen a pouličních umělců

Maďarský skanzen

Největší skanzen Maďarska (Szabadtéri Néprajzi Múzeum), představuje venkovskou architekturu maďarských regionů včetně ukázky tradičních lidových tanců a řemesel. A to pouhé 4 km od Szentendre.

Školní zájezdy do Maďarska

Nevíte si rady? Volejte kdykoliv.

+420 777 197 768

+420 770 655 035

Jak objednat

Rezervačním formulářem

Emailem: info@ck-zajezd.cz

Náš příběh

Počínaje au-pair v Anglii přes cestování Amerikou při vysokoškolských studiích až po křižování Evropy s našimi syny. Její historii, kulturu, přírodu, zvyky i gastronomii máme s manželem nejraději. Proto cestujeme křížem krážem Evropou. A odhalujeme dětem a studentům tajemství a místa, kde jsme téměř prošoupali podrážky. S kolegy průvodci naladěnými na podobnou notu. V pohodlí a bezpečí dnešní doby.

Kontakt

+420 777 197 768

info@ck-zajezd.cz

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Cestovatelský žurnál. Pohladí. Navnadí. Inspiruje.

Sledujte nás na sociálních sítích: