Vánoce našich sousedů

Jak na to? 

Užít si cestování. Poznat co nejvíce a zůstat celí? Jen čtěte! Pobaví i zkušeného cestovatele. 

Fotolia 83198044 XS

Fotolia 68875739 XS

Fotolia 71307668 XSRachotící řetězy, řinčící kravské zvonce. Svištící koňské žíně a ostré vidle. Ohně a světelné efekty. Pekelný rej horských čertů nebo poklidný Mikuláš? Tradiční český kapr nebo husa s červeným zelím? Tak či onak vánoční zvyky miluje každý z nás. Jenom každá země po svém.

Fröhliche Weihnachten Rakousko!

Rakušané slaví vánoční svátky podobně jako my v Čechách.

Čtyři neděle po adventní čas. Zapalování adventních svíček. Mikuláš v divokém duchu po celý adventní čas. A milovaný Ježíšek v rouše okřídleného dítěte zdobící vánoční strom a nadělující dárky hodným dětem. Sváteční čas začíná v mnoha městech Rakouska již od poloviny listopadu, kdy se návštěvníků otevírají první vánoční trhy.

 

Krampuslauf. Sraz pekelníků z celého Rakouska.

Adventní pekelný rej horských čertů Krampusů. Průvody strašidelných masek a čertů se odehrávají v mnoha městech Rakouska. Největší pekelné divadlo se odehrává ve městech Salzburg, Schladming či Retz.
Rachotící řetězy, řinčící kravské zvonce. Svištící koňské žíně a ostré vidle. Ohně a světelné efekty. Kopyta. Rohy a pytle na zlobivé děti. Rakouský čert by toho našeho českého k smrti vyděsil. Ale spravedlnost a dobré mravy panují i mezi rakouskými čerty. Těm nejodvážnějším, jež se nebojí natáhnout ruku pro pamlsek, ustoupí. A Mikuláš s anděli nabídnou vytoužené dobroty.

Vánoční veselice v Rakousku otevírají brány 18. listopadu

Když v roce 1294, v době pozdního středověku otevírali radní ve Vídni první vánoční trhy v Evropě, určitě netušili, jakou úžasnou tradici založili. Vůně pečených kaštanů, skořice a svařeného vína... tradiční atmosféra vánoční Vídně pohltí každého. Kdo z vás v životě nenavštívil alespoň jednou voňavé a třpytivé vánoční trhy? Alespoň ty nejproslulejší. Vídeňské. Minimálně dvě desítky adventních trhů hýčkají své návštěvníky od 18. listopadu až do Nového roku. Jednodenní i vícedenní autobusové zájezdy vozí tisíce návštěvníků do těch nejlákavějších vánočních trhů. Připravte se tak na velmi družnou a masovou lidovou zábavu s úsměvem na rtech. Milovníci klidnější atmosféry, nechť zvolí raději návštěvu ve všední dny.

Fotolia 58125078 XS

Hlavní trh ve Vídni je před radnicí. Nádherně vyzdobené stromy, stánky a nasvícená radnice.

Kulinářským vánocům vévodí klobása, vepřové a kapr na sto způsobů

Adventní gastronomie Rakouska se velmi různí. Jestliže v Tyrolsku a Salzburgu dávají přednost adventnímu menu ve složení: nudlová polévka s klobásou, jelítko a vepřová pečeně, pak v Horním Rakousku si pochutnávají na klobáse s bramborovým salátem s pečenými jablky. Doplněné o chlebovou polévku s vepřovým masem.
V Korutanech vás uctí kysaným zelím a tmavým chlebem (Selchwurstel) a bábovkou plněnou ořechy (korutanský Reingling). A Vídeň? Vídeň miluje kapry v nesčetných úpravách.
A jestli pak víte, kde se snoubí všechny adventní kulinářské chutě dohromady? V Burgenlandu. Kuchyň ovoní tradiční kapr s vařeným bramborem a tatarkou. Husa s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. I dušené hovězí maso se zeleninou.
Jestliže nemáte šanci ochutnat Rakousko v době adventní, neklesejte na mysli. Trhy i tradiční vánoční gastronomie se vystavuje na odiv až do Nového roku.

Recept: Korutantský Reindling po česk

Pro zkušené hospodyňky: Vymýchejte kynuté těsto, aby jste s ním mohly pracovat rukama. Vyválejte jej. Potřete ořechovou náplní. Zamotejte a vložte do bábovkové formy.
Začátečnice: Umýchejte těsto z 250 ml mléka, 100 ml másla, 100 g cukru, 650 g mouky hladké, 10 g kvasnic, 3 vajec, soli, vanilkového cukru a citrónové kůry. Na náplň smíchejte dohromady rozpuštěné máslo (celé), cukr nebo med (dle chuti), skořici, 150 g hrozinek a 100 g nasekaných vlašských ořechů. Náplní potřete rozválené těsto. Sviňte a vložte do bábovkové formy.

Vánoční cestování po Rakousku
Vánoční trhy ve Vídni

Boldog Karácsonyt Maďarsko!

V Maďarsku mají vánoční tradice hluboké kořeny. A možná i proto, že druhý svátek vánoční náleží sv. Štěpánovi. Jmenovci zakladatele Maďarska.

Zrníčka obilí a chomáček sena pro štědrý rok

V Maďarsku věří, že Svatoštěpánský koláč s několika zrníčky obilí a chomáčkem sena přinese štědrost do dalšího roku. Spolu s Štědro denním půstem a bezmasou večeří v kruhu rodinném. Se salvou z pušky jakmile zazáří večernice. Pro zahnání zlých duchů.

Vánoční trhy v Budapešti = ráj pro labužníky

Obrovské pánve přeplněné jelítky, klobáskami, jitrnicemi, pečenými koleny. Půlmetrové trdelníky. Guláše na všechny možné způsoby. Zelí, paprika, langoše. Vánoční trhy v Budapešti jsou voňavé a lákavé. Co se týče nabídky jídla na vánočním trhu, na hlavním náměstí Vorosmarty tér, ostatní Evropská města se mohou jít zahrabat. 

Jablkem k ženichovi

Ano, i v Maďarsku se krájí jablíčka. S výjimkou svobodných děvčat, které si je ponechávají nerozkrojená. Pověra jim praví: vyjít s jablíčkem na ulici, a kterého chlapce prvního uvidí, toho si vezmou za muže.
Rovněž rozbalování dárků se od našeho různí. Dárky se rozdávají ještě před večeří a po ní následuje hodinka klidu a rodinné pohody.

Tradiční halászlé

Štědrovečerní hostina se zahajuje oplatkem s medem a česnekem, aby si v příštím roce každý zachoval zdraví. Následuje tradiční a neodmyslitelné halászlé, což je vynikající rybí polévka, která musí být patřičně pikantní. Potom přichází na řadu smažená ryba s bramborovým salátem. Večeři bývá zvykem zapít dobrým vínem, nejlépe z vlastní úrody.

DSC 9994

Plavba lodí a výhledy na osvícené nábřeží Budapešti je zážitkem. Lodě jsou kryté a vytápěné pro komfort turisů.

Recept: Rybí polévka Halászlé

Pravé halászlé je prudký rybí vývar bez sádla či slaniny, často s přídavkem syrové cibule. Halászlé se musí za plného varu uvařit za půl hodiny. Ryby se proto nesmí krájet na tenké kousky, aby se nerozvařily. Polévka by se neměla míchat, aby se kousky větších a kvalitnějších ryb nerozpadly.
Na přípravu (pro 4 osoby) stačí jeden 3 kg kapr (více druhů ryb je doporučeno), cibule, rajčata nebo protlak, červené paprikové lusky a koření (nové koření, celý pepř, bobkový list, mletá paprika, feferonka nebo mleté chilli, eventuálně zelená petrželka), sůl dle chuti.
Postup vaření: Dospod kotlíku dáme hlavy a ocasy větších ryb a jsou-li k dispozici i menší ryby, dáme je na ně. Na ryby nasypeme část cibule, luskovou a mletou papriku. Na tuto vrstvu dáme další kousky ryb - na to zase zeleninu - a nahoře by mělo zůstat jen maso - největší kusy ryb.
Vše se vaří přibližně půl hodiny „klokotem" – šťáva bude poté hustá, z masa se vyvaří jeho chuť i rozsolující látky, cibule se rozvaří a paprika předá masu svou chuť.
Po ukončení varu je vhodné šťávu slít do zahřáté mísy a maso z kotlíku vyndat na talíře podle výběru jedlíků. Šťávu si pak každý na talíř podle chuti z mísy přidává sám. Polévka se jí teplá (horká) a jako příloha je nejvhodnější chléb.
(pozn.: převzato z http://madarsko.svetadily.cz/clanky/Vanoce-v-Madarsku)

Vánoční cestování po Maďarsku
Vánoční trhy v Györu

Joyeux Noël Francie

6. prosince chodí ve Francii Mikuláš. A není sám. Doprovází jej Pere Fouettard. Strašák se zvony, plnovousem a řetězy. Na Štědrý den chodí Otec Vánoc nebo Ježíšek. Ve Francii si nachystejte chuťové buňky: Kulinářské orgie začínají večeří Réveillon de Noël. 

Otec Vánoc nebo raději Malý Ježíšek? 

24.12. večer dávají Francouzské děti za dveře domu mrkvičku pro soba, který táhne sáně, na kterých sedí Pere Noël - Otec Vánoc. Asi už tušíte, jak vypadá: starý vousatý muž. S Otcem Vánoc bojuje o přízeň dětí další postavička - Petit Jesus - Ježíšek.

Ve Francii hraje o Vánocích hlavní roli jídlo

Na rozdíl od našich zemí, nejsou ve Francii vánoce svátky utrácení peněz za dárky a trumfování se v obdarovávání. Ve Francii jsou vánoce spojené zejména s jídlem. Nebudeme přehánět, když napíšeme, že probíhají kulinářské orgie.
Hlavním obchodním artiklem, místo dárků, je jídlo. Luxusní potraviny v největší kvalitě a čerstvosti. Ústřice, raci, bažanti, zajíci, paštiky, sýry, šunky, kapouni, růžové šumivé víno. Na stole sváteční dlouhé večeře, (které se říká Réveillon de Noël), najdete vždy: foie gras, pečenou krůtu na kaštanech, kaviár, burgundské šneky, lanýře s nejlepším vínem.

Fotolia 74498038 XS

Typická francouzská vánoční pochoutka. Vánoční poleno. 

Vánoční poleno nesmí chybět

Yule Log je čokoládová roláda, s krémem vymodelovaným do tvaru dřevěného polena. Tradice se odvíjí od dob, kdy byly častější v domácnostech krby s rodiny při dlouhých večerech sledovaly jak je líně oheň stravuje. Dřevěná polínka nahradil dezert. Zkuste jej: 

Recept: Yule log - Vánoční poleno

Rozehřejte troubu na 200°C. Potřete pečící papír olejem.

Umíchejte těsto:150 g krystalového nebo třtinového cukru, 6 velkých vajec, oddělit žloutky a bílky, 250 g kvalitní tmavé čokolády Vymíchejte metličkou moučkový cukr a žloutky. Rozpusťte čokoládu a 4 lžíce studené vody v misce a míchejte cukrovou směs. Rozšlehejte bílky do tuha. Vmíchejte pomalu lžíci čokolády, poté vmíchejte zbytek. Nalejte těsto do formy a pečete 12 - 14 minut. Jak vytáhnete těsto z trouby, zamotejte je do utěrky a nechejte vychladnout. V utěrce. Poté potřete šlehačkou, zarulujte a dozdobte čokoládovou polevou. Na náplň potřebujete: 400 ml smetany ke šlehání, lehce vyšlehané, 150 g malin, rozpuštěnou čokoládu. Rozehřejte smetanu s čokoládou. Nechejte vychladit a poté vyšlehejte do pěny. Na dozdobení lahodný máslový krém: 125 g másla, 225 g moučkového cukru, 25 g kakaový prášek, 1 lžíce mléka. Vyšlehejte a potírejte roládu.

 

Facebook

Cestovatelský žurnál

Váš e-mail
(*)
Vepište svůj email
(*)
Neplatný vstup
zpracováním osobních údajů
Zaškrtněte pole prosím.

Uspořádejte si svůj zájezd