Polská kuchyně

Polsko

Cestovatelské perličky z návštěv Polska. V čem se podobá Brno a Krakov? Bigoš budete jíst lžící nebo vidličkou? 
 

Fotolia krakov

Pixmac000068775405

Polská kuchyně je ovlivněna Ruskou a Litevskou, kde se využívá hojně zelí, houby a brambory. Pokud by jste chtěli ochutnávat místní speciality, nezapomeňte na bigoš - guláš se zelím, masem a klobásou.

Pochází z dob Jagellonců, kteří pořádali hony do lesů a bylo třeba dobrého a vydatného jídla. Žurek - polévka z chlebového kvásku.

Nedílnou součástí místní kuchyně jsou také ryby - sledi a kapři a nesmíme zapomenout na pirožky na mnoho způsobů.Solné doly.

Vělička Solný důl

je vzácnou památkou materiální kultury, jehož světová hodnost byla v roce 1978 potvrzena zápisem do prvního seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V roce 1994 byl solný důl uznán prezidentem Polské republiky Lechem Walesou za památku dějin. Všechno začalo zhruba před 13,5miliony lety, kde začala krystalizace solí rozpuštěných v mořské vodě. Vypařením vody vznikly usazeniny soli, které pak vyplnily oblast zvanou Karpatskou prohlubeň. Sůl se zde těžila nepřetržitě od středověku až do roku 1996. Dříve než bylo objeveno ložisko kamenné soli, sůl se získávala vařením solanky... Historii, současnost, těžbu soli a mnohé další informace barvitě a vtipně popisují místní průvodci. Zhlédnutí nádherných solných dolů ve Věličce patří bezesporu k opravdovým zážitkům.

Facebook

Odebírat žurnál

Váš e-mail
(*)
Vepište svůj email
(*)
Neplatný vstup
zpracováním osobních údajů
Zaškrtněte pole prosím.

Uspořádejte si svůj zájezd