První dojmy z Maďarska

Maďarsko

Cestovatelské čtení o Maďarsku. Kde se ukrývá ruka prvního krále Maďarů? Kolik mostů je v Budapešti. A co si určitě dát v Maďarsku k jídlu.
 

Budapest 45103320

visegrad

Jaký dojem na mě udělalo Maďarsko? Byla jsem tehdy těhotná. Jeli jsme na Balaton. První měsíce: malátnost, únava, nevolnost. Dámy vědí o čem mluvím. Všude kolem na mě útočily vůně pečených klobásů, jitrnic,

smažených ryb a langošů s česnekem a vařené kukuřice. Mám pocit, že zvláště kukuřice byla opravdu všude. A ty vůně...

Samozřejmě, po čase se můj pohled na Maďarsko značně změnil.

Pochopila jsem, že Maďaři jsou vášniví kulináři a miluju všechny ty jejich vůně a chutě. A poctivě všechno ochutnávám. Když doprovázím zájezd, hned první den vezmu klienty do velké tržnice, kde si jdeme na obídek sestávající s vyhlášených specialit Maďarska. Zelné závitky, guláš, perkelt, klobásy, jitrnice a langoše. Mňam. Na Vánoce úsilí Maďarů, nalákat turisty na kulinářské speciality, vrcholí a na hlavním náměstí Vorosmarthy jsou stánky přetékající dobrotama. Pokaždé se tady přecpu (zcela dobrovolně) a co nezmůžu, tak aspoň nakoukám. Například obrovitánské pánve s několika druhy gulášů, pečených mas se zeleninou, jelítka a jitrnice, pečená kolena takzvaná nadrozměrná - ta by určitě přesahovala standardy evropské unie :-) a trdelník na předloktí dospělého chlapa. Odevšud stoupaní voňavé výpary, teplíčko sálá z ploten, rozpálené tváře kuchařů a červené nosy návštěvníků popíjejících svařáček.
Pokud srovnám ostatní města z pohledu Vánočních trhů, Budapešť si hrdě obhajuje přední příčky - co se týče bohaté světelné výzdoby a určitě taky nabídky dobrot.
Ale to víte, že je v Budapešti ještě mnoho dalších atraktivit, než pouze jídlo. A o těch Vám ráda povykládám po cestě do Budapešti.

Hmmm...to jsem se zase namlsala.

Lenka Malíková

Facebook

Odebírat žurnál

Váš e-mail
(*)
Vepište svůj email
(*)
Neplatný vstup
zpracováním osobních údajů
Zaškrtněte pole prosím.

Uspořádejte si svůj zájezd