Francouzská kuchyně: vše se točí kolem jídla

Francie

Cestovatelské perličky, doporučení z výletů po Francii. Sýry, vína a jiné dobroty. Nejlepší vyhlídky v Paříži. 30 nejlepších kilometrů na Azurovém pobřeží. 
 
Fotolia eifelka spring
Azuro
víno a sýry
Francie je jednou z nejzajímavějších a zároveň nejzáhadnějších zemí. Kdo by si nepřál procestovat Francii, ochutnat a užít si tuto zemi. Můžeme si prohlédnout nádherné památky, poležet si na okouzlujících čistých plážích a vyzkoušet jejich výtečnou kuchyni.
Při poznávání pravidel francouzského života nakonec zjistíme, že vše se točí kolem jídla.
Jistě právem jsou Francouzi považováni za labužníky, francouzská kuchyně je považována za unikátní. Jedí kvalitně, ale v menším množství, jídlo si vychutnávají.

Jistě právem se říká, že Francouzky netloustnou – jedí malé množství pokrmů, ale o to lahodnějších potravin. Francouzky nedrží diety, neváhají dát si dezert, protože dezert je malý luxusní cukrářský požitek, do posledního detailu vyladěný.

Je nezbytné také zmínit, že Francie je na 2. místě co do počtu restaurací oceněných třemi hvězdami Michelin (26 restaurací), s počtem restaurací oceněných dvěma hvězdami (83 restaurací) je na prvním místě ze všech oceňovaných zemí! Podle tohoto hodnocení je patrné, že Francouzi se vaření opravdu věnují s láskou a je pro ně věc prestiže, mít možnost opravdu se kvalitně a chutně najíst.

Pečivo

Pečivu vévodí baguette - bageta, veka. Fougasse je křupavý plochý bochník cibulkou, sýrem či bylinkami. Většina pečiva je bez tuku, velmi rychle ztvrdne. Doporučujeme tedy rychlo konzumaci. Typické jsou také croissanty, či pain au chocolat - pečivo s čokoládovou náplní. Chausson aux pommes je s jablečnou náplní.
Nejproslulejší pekárnou je Poilane, jenž prodává výtečné hutné pečivo, po kterém je zájem po celém světě. Kolem poledne, když je pečivo hotové, tvoří se před pekařstvím dlouhé fronty na výtečný oblíbený chléb. Mezi nejoblíbenější patří také pekárna les Panetons.
 

Čokoláda

Nezapomeňte ochutnat čokoládu. Znalci ocení výrobky s nízkým obsahem tuku a cukru z čistého kakaa. Výrobky od Christiana Constanta, Dalloyau, Fauchon, Lenotre jsou významní výrobci. Nepřeberné množství pochutin, pralinek a bonbonků čeká návštěvníky v pařížských obchodech s čokoládou.
 

Chaucuteries

Pokud dostanete chuť na uzeniny, kaviár, víno, lanýže či šneky, vyhledáte prodejny s označením: Charcuteries.
 

Ústřice

afrodiziakum a pochutina, v paříži je mnoho míst, kde ústřice zakoupíte.
 

Sýry

Francouzské sýry jsou tučné, většinou vyráběné ručně. Každý sýr má svou historii, výrobci si pečlivě hlídají svoji výrobní technologii. Sýry jsou kravské, ovčí nebo kozí, ať je to sýr Brie, Camembert, Abondance nebo Comté, druhů je velmi mnoho, každý region má svůj specifický druh sýru. Francouzské sýry jsou velmi kvalitní, často aromatické a skýtají opravdový kulinářský zážitek.
 

Snídaně: petit - déjeuner

Snídaně je stůl plný křupavých bagetek, croissantů s medem a toastů s marmeládou. Francouz nikdy neodbude své jídlo, říká se, že Francouzi jí pro radost. Jídlo je příležitost nejen se najíst, ale hlavně posedět a popovídat si, věnovat se rodině a přátelům. Jedí pomalu, snídaně trvá hodinu, oběd i dvě hodiny, vrcholem dne bývá večeře, i když i tyto zvyky se mění podle lokality země.
Francouzský stůl se neobejde bez baget (baguette), podává se na snídani i k obědu. Mohou být různě dlouhé, podávají se s plátkem sýra nebo džemem a ty se pak namáčí do kávy. Bageta musí být vždy čerstvá a křupavá, proto se peče od rána do večera a pro pečivo se chodí 2x denně. Kdo neochutnal francouzskou bagetu nebyl ve Francii, jak praví klasik.
 

Oběd: déjeuner

Jak již bylo řečeno, oběd trvá i dvě hodiny. Skládá se z velkého množství zeleniny a ovoce, nesmí chybět ani ryba nebo mořské plody. Francouzi si váží své země, jsou na ni hrdí a proto jedí často svoje sezonní potraviny. Vědí, že co je dostupné kdykoliv, nemusí být kvalitní.
Zelenina je hlavní součástí jídelníčku Francouzů, ať již syrová, dušená nebo zapékaná, upravována velmi šetrně, aby se nezničily důležité vitamíny. Při přípravě salátů (mrkvový, zelný nebo třeba celerový) se zelenina strouhá na jemné nudličky a zakápne ihned citronem. Pro nás může být nezvyklý mrkvový salát, který není sladký, ale pouze jemně osolený.
Nejčastěji připravovaná zelenina jsou brambory, zelené fazolky, mrkev, pórek, artyčoky. Hodně používanou zeleninou je i špenát, pro nás nezvykle připravený v celku jako příloha k masu nebo rybám.
Lahůdka francouzské kuchyně jsou šneci a žabí stehýnka a foie gras, neboli tučná kachní játra. Tyto pokrmy jsou považovány za skutečnou delikatesu. Nepříliš lichotivě jsou Francouzi někdy přezdívání "žabožrouti"
 

Večeře: souper

Jak již bylo psáno, dalo by se říci, že Francouzi prožívají vášnivý milostný románek s jídlem. Ti kteří nikdy nebyli na večeři u Francouzů, měli by být připravení na velmi dlouhý večer. Nejen že si vychutnávají každé sousto, potěšení z jídla se protahuje někdy na 5 až 6 hodin, kvůli mnoha chodům, ze kterých se večeře skládá:
 

Aperitiv

V prvním okamžiku budete pozváni do obývacího pokoje hostitelů, kde obdržíte lehké alkoholické nápoje, drobné předkrmy. Jedná se o vřelé a přátelské gesto, naznačující radost hostitelů, že jste přišli na večeři. Čekání na opozdilce je snesitelnější. Sklenka šampaňského, olivy, sušenky, ořechy.
 

Předkrm

Často můžete dostat sýr Roquefort, lososovou pěnu s kapary, francouzskou cibulačku, sýrové soufflé.
 

Hlavní chod

Různé variace různých pokrmů v závislosti na kraji, ve kterém se nacházíte. Bretaň a severozápadní část Francie používá více másla a smetany k vaření, kdežto východní část zase více uzenin, klobásů a zelí. Typický hlavní chod obsahuje maso, nebo rybu se saláty, rýží nebo těstovinami. Víno je servírováno během jídla.
Dalším chodem se chod sýrový. Ve Francii se vyrábí více než 400 druhů sýrů, není tedy překvapením, že sýr zaslouží zvláštní pozornost a svůj vlastní chod. Sýry jsou servírovány s ovocem, ořechy, bagetou a samozřejmě s vínem.
 

Dezerty

Za běžný dezert bývá ovoce nebo jogurt, známé dezerty jsou Créme Brulée (pudinkový krém s krustou, která vznikne grilováním), Crepe Suzette (palačinka přelitá pomerančovým karamelem), Tarte tatin (obrácený jablkový koláč), Mousse au chocolat (francouzská čokoládová pěna).
 

Káva

Stejně jako aperitiv, káva je servírovaná jako gesto k potěšení hostů, většinou v obývacím pokoji. Každý host obdrží šálek kávy v doprovodu hořké čokolády, která má podtrhnout chuť kávy.
 

Digestif

Digestiv signalizuje konec večeře. Páni ocení sklenku koňaku, brendy nebo whisky.
 

Nápoje

Pije se hlavně voda a víno, kdykoliv si však dají i šampaňské, nejen při oslavách. Vína mají výborná a i ve výběru vína jsou nároční, kladou velký důraz na místo původu. Obecně by se dalo říci, že vinice na severní části země vyrábějí výborná bílá vína a na jihu zase červená, v Normandii a Bretani se vyrábí řada jablečných vín, velmi oblíbené je rovněž pivo.
 

A ještě něco pro pobavení:

18. prezident Francouzské republiky Charles de Gaulle se prý jednou vyjádřil: "Jak mám vládnout národu, který má na každý den roku jiný druh sýra."

Čtěte více článků o Francii

 

Facebook

Cestovatelský žurnál

Váš e-mail
(*)
Vepište svůj email
(*)
Neplatný vstup
zpracováním osobních údajů
Zaškrtněte pole prosím.

Uspořádejte si svůj zájezd