Alsasko a jeho dobroty

Francie

Cestovatelské perličky, doporučení z výletů po Francii. Sýry, vína a jiné dobroty. Nejlepší vyhlídky v Paříži. 30 nejlepších kilometrů na Azurovém pobřeží. 
 
Fotolia eifelka spring
Azuro

Fotolia 60325539 XSNěmecký dialekt, francouzský smysl pro módu vášeň pro foie gras a zelí, skvostná vína a báječné pivo.
Tato země vás nechá v úžasu. Kde to vlastně jste?


V zemi živých pohádek, kde se vinice z akvarelů prolínají do přítomnosti, hrady na kopcích šeptají svá tajemství čápům, hrázděné vesnice ověnčené svěžími muškáty jako vystřižené z Disneyovských příběhů.


Alsasko je třetí nejlidnatější region ve Francii, ale také rozlohou nejmenší oblastí. Historická oblast byla rozdělena do tří subjektů: Haute Alsasko (jižní část Alsaska), dolní Alsasko a republika Mulhouse (oblast kolem města Mulhouse).
V Alsasku také vznikla Marseillaise – francouzská revoluční píseň, později přijatá Francií jako národní hymna.

Sýr a město Munster

Munster je francouzské město, nacházející se v oblasti Haut-Rhin v oblasti Alsasko. Město je známé pro svůj sýr – Munster. Sýr je z kravského mléka a je chráněný označením původu ve všech zemích Evropské unie. Sýr je z pasterizovaného nebo syrového mléka, válcového typu, v průměru má cca 13-19 cm, vůně je výraznější. Název „Petit Munster" nebo „Petit Munster Géromé" je označený pro sýr o velikosti 7-12 cm a s hmotností 120 gramů. Sýr se pravidelně omývá v roztoku s bakteriemi, které způsobují jeho krásnou oranžovo červenou barvu.

   Vyjeďte ochutnávat do Alsaska s kolektivem nebo se školou.


Chateau du Haut Koenigsbourg

Středověký hrad ležící ve francouzském městečku Orschwiller v oblasti Bas-Rhin v Alsasku. Současný název hradu Haut-Koeningsbourg je výsledkem přizpůsobení německého názvu Hohkonigsburg (velký královský hrad). Hrad se nachází v nadmořské výšce 757 metrů nad mořem a leží 55 km jižně od Štrasburku.
Historie hradu se začala psát, když Karel Veliký toku 774 daroval Stophanberg (kopec, na kterém je hrad vystavěn) a přilehlé pozemky převorství v Liepvre. Roku 1079 byl Frederick Hohenstaufen jmenován vévodou ze Švábska a nechal postavit hrad, odtud název „stauf".
První písemná zmínka se datuje z roku 1147. V první polovině 13. století využívají vévodové Lorraine oslabení rodu Hohenstaufen a chtějí se hradu zmocnit, ten je svěřen pánům z Rathsamhausen. Roku 1462 po nájezdu lupičů byl hrad dobyt a spálen. Pozůstatky byly dány do správy rodině Thierstein ke zlepšení své obrany. Během třicetileté války byl hrad zničen požárem. Roku 1919 hrad se stává majetkem francouzského státu a získává statut národní památka.


Colmar a Malé Benátky

Francouzské město v regionu Alsasko, třetí největší město v regionu. Zvláštní klima příznivé pro pěstování vinné révy přispělo k tomu, že alsaské víno je jedno z nejoblíbenějších v Evropě.
Na jižním předměstí Colmaru se nachází oblast známá jako Petit Venise - Malé Benátky. Tato oblast má původ svého názvu v uspořádání domů na obou stranách řeky Lauch, která se vlévá do oblasti Ill.


Eguisheim a jeho skvělá vína

Městečko se nachází 210 metrů nad mořem a je dobře vystaveno slunci, které umožňuje sklizeň opravdu vynikajícího vína. Pěstuje se tady především odrůda Pfersigberg (bílé víno), Eichberg (bílé víno), Ryzlink rýnský (Le riesling), který se prezentuje vůní citrusů, většinou citronu a grapefruitu, s vůní banánů a meruněk. Pinot Gris, dříve jako Tokay Pinot Gris, vytváří bohatou chuť, hrozny jsou kulaté, s komplexní vůni někdy mírně zakouřené nebo květinové. Gewurztraminer – svěžest se snoubí s vůní růží, stářím se objeví vůně anýzu
Objevte a sdílejte vášeň pěstitelů vína. Vína z Alsaska jsou spojenci gastronomie a relaxace s přáteli. Vína můžete podávat můžete podávat k drůbeži nebo rybám, korýšům a především lahodným alsaským sýrům. Skutečná cesta vůní, která vám zaručí jedinečný zážitek.

   Vyjeďte ochutnávat do Alsaska s kolektivem nebo se školou.


Typické alsaské pochutiny

Alsaská kuchyně je silně ovlivněná germánskou kulinářskou tradicí, je založená na místních podmínkách, poznamenaná dominancí vepřového masa v různých formách, i když i toto se v různých oblastech liší. Regionální recepty se přizpůsobují jen velmi těžko současným trendům. Alsasko je hrdé na svá vína, slaný koláč flammenkueche a místní restaurace, s krásnými malebnými klenbami, které si udržují typické kouzlo i přes příliv turistů.
Alsasko se může pochlubit velmi tradičními výrobky a jídly, některá se vaří už od pradávna.
Například:
baeckeoffe - tradiční pokrm, jehož příprava trvá více než 24 hodin, skládá se z brambor, masa a zeleniny, smíchané s kořením a vařené dlouho s bílým vínem
Coq au Riesling – kohout na víně – kromě kohouta a ryzlinku rýnského k realizaci tohoto pokrmu potřebujete máslo, šalotku, houby, koňak, zakysanou smetanu, mouku, sůl a pepř
choucroute – kysané zelí podávané s uzeným masem, klobásou a bramborami
flammenkueche – skládá se z tenkého chlebového těsta, který je pokrytý tvarohem (fromage blanc) nebo zakysanou smetanou (créme fraiche), tenkými plátky cibule a slaniny
fleischschnackas – roláda z vařeného masa, vajec, čerstvé cibule, petrželky, soli a pepře
foie gras - velmi vyhledávaná pochoutka, kulinářská specialita z čerstvých husích nebo kachních jater, připravují se studené nebo teplé, mohou se péct nebo smažit
Sundgau - v jižní části Alsaska – je oblíbený smažený kapr (la carpe frite)
dezerty - Tradiční dezerty mohou být kouglof (bábovka pečená v keramické formě), Gâteau au vin blanc (dort – koláč s bílým vínem), Gâteau au vin rouge (koláč s červeným vínem), Kaeskueche (sýrový dortík – cheesecake)

Pivo v Alsasku

Přes postupné mizení mnoha malých pivovarů, Alsasko zůstává největší pěstitelská oblast chmele ve Francii.

Melfor - komplic kuchařů

Přední postava alsaské gastronomie, kořeněný ocet zjemněný medem a bylinkami, jeho dobře vyvážená, sladká a kyselá chuť obohatí saláty, zeleninu i těstovinové saláty. Tajemství výroby se dědí již od roku 1922 a je používáno v 8 z 10 alsaských a německých domácností.
Alsasko také produkuje různé šťávy a minerální vody, velmi oblíbené v restauracích: Carola (slabě mineralizovaná voda, Wattwiller (minerální voda, nízký obsah sodíku), Celtic (přírodní minerální voda).
Alsaský med
Med produkovaný v Alsasku má chráněné zeměpisné označení, existuje několik druhů: akátový, květový, kaštanový, lesní ...

Baden-Baden (Německo)

Baden-Baden je nejmenší město v části Bádenska-Württemberska v Německu a nachází se v západní části země, město je známé jako lázeňské městečko a mezinárodní festivalové město, je zde také známé kasino.. Baden-Baden se nachází na západním okraji Černého lesa a již Římané používali horké prameny, které zde vyvěrají.
Aby bylo možné lépe odlišit název od jiných měst (Baden u Vídně, Baden ve Švýcarsku), byl Baden v Německu nazýván Baden in Baden, později se název zkrátil na Baden-Baden a roku 1931 byl oficiálně přijat.
3. a 4. dubna 2009 bylo město Baden-Baden jedno z hostitelských měst na summitu k 60. výročí NATO, na radnici v Baden-Badenu přivítala německá kancléřka Angela Merkelová a její manžel, profesor Joachim Sauer, amerického prezidenta Baracka Obamu a první dámu Michelle Obamovou.

   Vyjeďte ochutnávat do Alsaska s kolektivem nebo se školou.

Čtěte další články o Francii

Facebook

Cestovatelský žurnál

Váš e-mail
(*)
Vepište svůj email
(*)
Neplatný vstup
zpracováním osobních údajů
Zaškrtněte pole prosím.

Uspořádejte si svůj zájezd